Kapalı Rinoplasti nedir?

Burun estetiği ameliyatı açık teknik veya kapalı teknik olarak 2 şekilde yapılabilir. Açık teknik rinoplastide burun ucu alt kısmında burun delikleri arasında bulunan bölgeye bir kesi yapılırken kapalı rinoplastide kesiler burun deliklerinin içinden yapılır ve böylece dışarıdan herhangi bir iz kalmaz. Kapalı rinoplastinin diğer avantajları ise burun ucundan geçen damar ve sinirlerin ve ayrıca burun içindeki bazı bağlantı noktalarının korunması ve açık tekniğe çok daha hızlı iyileşme süresidir.

Burun deliklerim çok geniş ameliyatla daraltılabilir mi?

Evet, burun delikleri yapısal olarak geniş olan hastalarda rinoplasti ameliyatı ile burun delikleri de daraltılabilir.

Rinoplastide yaş sınırı var mı?

Burun estetiği için fiziksel kemik gelişiminin tamamlanması ve ruhsal olgunluğa erişilmesi gereklidir. Bu nedenle kadınlarda 16-17 erkeklerde ise 17-18 yaşlarından itibaren ameliyat yapılabilir. Ancak ciddi nefes problemleri yaşayan hastalarda daha erken yaşlarda da ameliyat yapılabilir.

Ameliyat sonrası ne zaman çalışmaya başlayabilirim?

Burun estetiği ameliyatı sonrası burnun yeni şeklinin oturması amacıyla bir hafta süreyle burun alçısı kullanıyoruz. Bu süre boyunca hastalarımızın dinlenmesini isteriz. Birinci hafta sonunda hastalarımız günlük hayatına devam edebilir.

Nefes alma problemi de düzeltilebilir mi?

Doğru şekilde nefes almayan burun güzel bir görünüme sahip olsa da hastalarımız kesinlikle mutlu olmayacaktır. Bu nedenle rinoplasti ameliyatı ile burna estetik bir görünüm kazandırılırken burnun en önemli fonksiyonu olan nefes alma görevini de kusursuz şekilde yerine getirmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla ameliyat sırasında burun içindeki kıkırdak ve kemik eğriliklerinin düzeltilmesi, burun etlerinin küçültülmesi gibi çeşitli cerrahi teknikler kullanıyorum ve hastalarımın hem güzel hem de rahat nefes alan bir burna sahip olmasını sağlıyorum.

Ameliyat sonrası şişlik ve morluk olur mu?

Rinoplasti sonrası oluşabilen şişlik ve morluklar hastaların cilt yapısına bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Ancak kullandığımız ameliyat teknikleri ve cerrahi ekipmanlar (mikro testere, piezo vs.) sayesinde bu tarz durumları minimum seviyeye indirmekteyiz. Özellikle ilk 3 gün hafif düzeyde şişlikler oluşsa da bu durum ilk hafta sonunda tamamen gerilemekte ve hastamızın sosyal hayatına normal bir şekilde devam etmesine engel oluşturmamaktadır.

Ameliyat sonrası ağrı olur mu?

Burun estetiği ameliyatı yaptığımhastalarımın çok büyük bir bölümü ameliyat sonrasında neredeyse hiç ağrı olmadığını söylemektedir. Tabi ki bu durum ameliyat olan kişinin ağrı eşiği ile de alakalıdır ancak burun estetiği ameliyatından sonra ağrıdan korkmayınız. Ameliyat sonrası olası ağrı durumları için vereceğimiz ağrı kesicilere bile çoğunlukla ihtiyaç duymayacaksınız.

Erkek ve kadın burnu arasında fark var mı?

Erkek hastalarımızda ameliyat öncesi planlama yaparken hastamızın mevcut burnu, istekleri ve beklentilerini gözönünde bulundururak yüz yapısıyla uyumlu ve daha maskülen karakterde bir burun tasarlıyoruz. Hastamızın burun kemeri ve düşük burun ucu gibi problemlerini düzeltirken burun ucunu çok kaldırmamaya ve belirgin kavis oluşturmamaya özen gösteriyorum. Böylece burnun bir bütün halinde daha dengeli bir şekilde olmasını sağlıyorum.

Burnun son şeklini alması ne kadar sürer?

Rinoplasti sonrası burnu saran cilt ve yumuşak dokulardaki şişliklerin gerilemesi ve burnun son şeklini alması kabaca 1 yıl sürmektedir. Ancak bu süre hastanın cilt yapısı, cinsiyeti, sigara kullanımı, beslenme alışkanlıkları gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Ameliyat sonrası koku duyusu etkilenir mi?

Rinoplasti ameliyatında yapılan işlemler burunda koku sinirlerinin olduğu bölgeye uzak bir noktada gerçekleştirilir. Koku bölgesine hiçbir şekilde müdahale edilmediği için ameliyat koku duyusunu etkilemez. Bununla birlikte burun içinde yer alan septum deviasyonlarının düzeltilmesi sayesinde burun tıkanıklığı olan hastalar ameliyat sonrası daha iyi koku almaya başlayabilir.

Burun tamponlarından korkulur mu?

Eskiden kullanılan burun tamponları hastalarda ciddi rahatsızlık hissi oluşturmakta ve çıkarılırken ağrı vermekteydi. Ancak son yıllarda kullandığımız elastik silikon şeritler hem rahatsızlık vermiyor hem de çıkarılma sürecinde ağrı olmuyor. Bu silicon şeritler ayrıca delikli yapısı nedeniyle burunda tampon varken dahi nefes alıp verebileceksiniz.

Ameliyat sonrası ne zaman spor yapmaya  başlayabilirim?

Hafif sporları 15 günden itibaren yapabilirsiniz. Hijyen açısından yüzmek için 1 aya kadar beklemeniz önerilir.

Ameliyat sonrası ne zaman uçağa binebilirim?

Uçağa binmeden önce burun içindeki silikon tamponların çıkarılması gerekmektedir. Bu nedenle ameliyattan sonra 1. haftadan itibaren uçağa binmenizde hiçbir sakınca yoktur.

Ameliyat sonrası denize veya havuza girebilir miyim?

Ameliyat sonrası burun içinde yaralar ve iyileşme dokuları oluşacaktır. Deniz suyu veya havuz temizlik açısından güvenilir olmadığı için 1 ay sonra burun içindeki iyileşme tamamlanınca denize veya havuza girmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Instagram: drburakerdur